Spontdimensionering
Syfte Att ge deltagarna grundläggande förståelse för spontkonstruktioner och kunskap för att dimensionera enklare sponter i geoteknisk kategori 2. Kursen behandlar även vilka geotekniska undersökningar som bör utföras och hur dessa utvärderas. Omgivningspåverkan från spontarbeten och upprättande av kontrollprogram ingår.
Upplägg
Genomförs som internat. Två dagar med övernattning.
Kursmål
Målsättningen är att deltagarna efter kursen ska ha en djupare förståelse för hur spontkonstruktioner fungerar och kunna dimensionera enklare spontkonstruktioner. Deltagarna ska kunna planera och utvärdera geotekniska undersökningar för spontprojektering.
Målgrupp
Geotekniker och konstruktörer med ingen eller liten erfarenhet av spontkonstruktion.
(Kursen är vilande med planerad återstart under hösten 2023)
Intresseanmälan till kurs i spontdimensionering
Dimensionering av sponter ur ett fördjupat geotekniskt perspektiv. Dimensionering med FEA respektive AJB.
(Kursen kommer att utarbetas under 2023)
Fördjupad kurs för dimensionering av grundläggning med pålar.
Kursen är under utveckling och planeras ges under hösten 2023.
Syfte
Att få målgruppen att få en förståelse för vågteorin vid slagning av pålar. Förhållandet mellan fallhöjd, massa och kraft. En övergripande introduktion till dynamisk provbelastning - vad som mäts samt hur den geotekniska bärförmågan beräknas (Case-metoden). Få en förståelse för vad CAPWAP är och när det behövs göras. Få en förståelse för vad WEAP är och vad man kan använda det till. Praktiska råd och rekommendationer samt tumregler för val av hejare, fallhöjd m.m. Få en förståelse för statisk provbelastning (tryck och drag) – När är det lämpligt att göra detta. Praktiska råd och rekommendationer vid statisk provbelastning Genomgång av standard för statisk provbelastning
Geokonstruktörer, projektörer, byggledare, arbetsledare, intresserade yrkesarbetare mfl.
(Kursen är under utarbetande och planeras ges under hösten 2023)